Αθήνα-Γλυφάδα-Πειραιάς
strpap@gmail.com

Τώρα που ξεκινούν τα μπάνια…

Στο δέρμα του έξω ακουστικού πόρου, (της τρύπας των αφτιών μας), παράγεται μία ουσία που λέγεται κυψελίδα. Η κυψελίδα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και ωφέλιμη: δεν επιτρέπει σε μικρά έντομα και ζωύφια να κάνουν τον έξω ακουστικό πόρο “φωλίτσα τους”.
Με άλλα λόγια, ένας από τους κυριότερους λόγους που δεν μπαίνουν στον πόρο των αφτιών μας, τα έντομα, είναι αυτός.
Η κυψελίδα παράγεται από ειδικά κύτταρα του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου και αποβάλλεται, (φεύγει), από τον έξω ακουστικό πόρο με τις κινήσεις των τριχών του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου.

Υπάρχει λοιπόν μία ισορροπία στην παραγωγή και την αποβολή της κυψελίδας, έτσι ώστε να προφυλάσσεται ο πόρος από τους εισβολείς, χωρίς όμως να συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα κυψελίδας και να βουλώνει το αφτί μας.
Εν τούτοις σε ορισμένες περιπτώσεις, (κυρίως όταν χρησιμοποιούμε μπατονέτες), παρενοχλείται ο μηχανισμός αποβολής της κυψελίδας.

Συμβουλή 1η: μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες. Το αφτί σας κινδυνεύει να γεμίσει με κυψελίδα!

Αυτή η συσσωρευμένη κυψελίδα συνήθως ενοχλεί, οπότε πάμε στον ΩΡΛ, την αφαιρεί και όλα καλά.
Συχνά όμως, επειδή η κυψελίδα συσσωρεύεται σιγά-σιγά, δεν την αντιλαμβανόμαστε. Συνηθίζουμε το βουλωμένο αφτί μας και δεν αισθανόμαστε την ενόχληση. Αλλά όμως με το πρώτο μπάνιο στην θάλασσα μπαίνει νερό στον έξω ακουστικό πόρο, φουσκώνει η κυψελίδα που υπάρχει εκεί και δημιουργείται μια κατάσταση πολύ ενοχλητική έως αφόρητη.
Ακόμη και τις καλοκαιρινές διακοπές του μπορεί να διακόψει κανείς, εξ αιτίας αυτής της κατάστασης, (αν δεν υπάρχει ΩΡΛ στο μέρος που παραθερίζει), για να βρει λύση στην Αθήνα.

Συμβουλή 2η: πριν ξεκινήσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές, επισκεφθείτε τον ΩΡΛ, για να αφαιρέσει τυχόν υπάρχουσα κυψελίδα. Για να μην κινδυνέψετε να χαλάσουν οι διακοπές σας!!!

Καλά μπάνια.

 

 

Επιδίωξη και πρόθεσή μου είναι

η ανθρώπινη και φιλική προσέγγιση του κάθε ασθενούς,

έτσι ώστε

  • η εμπειρία των τριάντα ετών,
  •  ο άρτιος τεχνολογικός εξοπλισμός και
  • η συγκροτημένη επιστημονική κατάρτιση,

να εξασφαλίσουν

την καλύτερη δυνατή διάγνωση και θεραπεία

στο προσωπικό σας ΩΡΛ πρόβλημα.

Dr Στράτος Παπαγεωργίου Μαριγλής
Ωτορινολαρυγγολόγος
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Χειρουργός Ωτων-Ρινός-Λάρυγγος
ενηλίκων και παίδων

© 2022 Papageorgiou. All Rights Reserved

Powered by Focus On Web